torstai 20. maaliskuuta 2014

UUSI HARRASTUS vol 2Keittiön suunnittelu ja tarjousten keräily pääsi helposti vauhtiin, kun olin ensin hahmotellut vähän suuntaviivoja siitä, mitä haluaisin.

Aloitin Casagranden jälleenmyyjän kanssa, joka kävi asunnossani paikan päällä mittaamassa ja suunnittelemassa. Hänen kanssaan tehtiin pohjasuunnitelma, jota sitten käytin surutta mallina myös seuraavissa paikoissa. Matkani varrelle sattui Porttipuiston Keittiö.net, Tammiston KVIK, Vantaan IKEA, Loviisan Parma, Raussilan Tilatuote ja Porvoon Puustelli. Porvoon ja Kotkan Domuksiin yritin soitella useasti, mutta kummastakaan paikasta ei vastattu kertaakaan puhelimeen, joten tarjous jäi saamatta. Sama ongelma oli Kouvolan Prisman REGin kanssa. Totesin, että ehkä he eivät kaivanneet lisää asiakkaita.


Projektin edetessä ja tarjouspaperien lisääntyessä suunnitelma tarkentui, yksinkertaistui ja järkiperäistyi. Ammattilaiset huomioivat suunnittelussa sellaisia asioita, joita itse en ollut osannut edes ajatella. Lisäksi suunnitelmasta karsiutui hintasyistä joitain elementtejä. Vaikka päätyisi ns. itsepalvelufirmoihin (IKEA) keittiöhankinnassa, suosittelen silti ehdottomasti muutamassa suunnittelutapaamisessa käymistä. Eri firmojen edustajat nostivat esiin erilaisia kehitysehdotuksia.

Ensimmäiset tarjoukset tehtiin mustilla viilupintaisilla ovilla, kuten olin alusta asti ajatellut. KVIKillä ideoihin hyppäsi jostain koivulaminaatti ja ovia alkoi olla sen jälkeen sekä tummia että vaaleita. Puustellilla tehtiin täysin koivunvärinen suunnitelma. Runkovärinä kokeiltiin firmasta riippuen sekä valkoista että tummaa.

Pöytätasot olivat ensimmäisissä suunnitelmissa ruutukuvioista tai betonipintaa mukailevaa harmaata laminaattia. IKEAssa suunnitelmaan tuli punainen laminaattitaso ja Puustellilla koivun värinen.
Yhdestäkään firmasta ei näyttänyt löytyvän vetimiä, joita olisin halunnut. Haaveissani on 50-luvun lankavetimet. Eli ne kapeat, sirot, joissa on myös tukirenkaat. Joitain lankavetimiä firmoissa oli, mutta mielestäni kömpelöitä moderneja feikkejä. Aidot lankavetimet löysin netistä vain Helakeskukselta. Puustellilla suunnitelmaan kokeiltiin puisia pyöreitä nuppeja, joihin itse asiassa kyllä ihastuin! Kaikissa muissa firmoissa suunnitelmat tehtiin siis ilman vetimiä.


Puustellin puuvedin ja Helakeskuksen Suomi-vedin (kuvat lainattu firmojen sivuilta).Tarkemmin hintoja syynätessä minulle avautui selkeämmin, mikä keittiöissä maksaa. Käytännössä rungot ja ovet ovat mitättömän hintaisia verrattuna rakenteiden sisään tuleviin mekanismeihin. Kaapin tai laatikon rungon koolla ei juurikaan ole väliä hinnan kohdalla. Tämän havainnon seurauksena suunnitelma yksinkertaistui jälleen, esimerkiksi kaksi 40cm levyistä laatikostoa vaihtui lennossa yhdeksi 80cm leveäksi laatikostoksi tai kaksi erillistä kaappia yhdeksi leveäksi kaapiksi.

Apteekkarimekanismi osoittautui järjettömän kalliiksi. Lisäksi minulle vihjattiin, kuinka raskaaksi vetokaappi tulee, jos se on pakattu täyteen tavaraa. Raskas tarkoittaa samaa kuin epäkäytännöllinen ja helposti kuluva. Apteekkari vaihtui korkeaan kaappiin, jossa on oven takana ulosvedettävät yksittäiset laatikot ja muutama ylähylly (laatikot ylimpänä kaapissa eivät välttämättä ole enää hankalan käytön takia tarpeelliset).

Komeroseinälle suunnittelemani ulosvedettävä silityslauta oli kamalan hintainen, joten yhtäkkiä en tarvinnutkaan sitä. Samoissa hintasfääreissä pyörivät keittiöliikkeiden myymät kodinkoneet. Olin ajatellut, että helppoa ja yksinkertaistahan olisi ottaa koneet samalla kerralla samasta paikasta keittiön kanssa. Raha ratkaisee -helppo ja yksinkertainen skipataan tälläkin kertaa...

Komeroseinäni kaapit ovat hyväkuntoisia, joten yksi vaihtoehtoni oli säästää niiden rungot ja ostaa vain muun keittiön kanssa samaa sarjaa olevat ovet. Rungot ovat eri kokoisia kuin nykyiset standardit, joten niihin olisi pitänyt ostaa mittatilausovet. Joka ainoassa käymistäni firmoista mittatilausovet olisivat tulleet yli kaksi kertaa kalliimmiksi kuin uudet rungot ja ovet yhteensä. Tylsää, mutta totta.

Ammattilaiset osasivat lisäksi kertoa esimerkiksi seuraavanlaisia käytännöllisiä asioita, joita en ollut osannut loppuun asti pohtia:
  • kaapin ovea tai laatikkoa ei voi sijoittaa aivan seinän viereen, vaan ovien liikkuminen vaatii sentin pari ylimääräistä tilaa rungon vieressä
  • integroituun pakastimeen tarvitaan lisärunkokappale sivuun pöytätason tueksi
  • yläkaappeihin on olemassa ylimääräisiä sisuslevyjä, joiden avulla kaapin pohjaan tulevien lamppujen sähköistykset saadaan piiloon kaapin käyttötilasta
  • laminaattitasot kestävät keskenään eri tavoilla kuumuutta

Keittiöfirmojen tarjonnassa oli paljon samaa, mutta myös paljon eroja. Tismalleen samanlaista suunnitelmaa en saanut kahdesta paikasta, joten suora vertailu tuotteissa ja  hinnoissa oli siten mahdotonta. Toisilla firmoilla maksoi rungot enemmän ja ovet vähemmän. Toisissa taas ovet enemmän ja rungot vähemmän. Joissain oli järjettömän kalliita yksittäisiä mekanismeja suhteessa toisiin, joissain taas ei. Valintaa ei ollut siis suinkaan tehty helpoksi, mutta se on pakko tehdä, jollei halua itse alkaa tukkipuusta asti keittiötä sahailemaan...Seuraavaksi siitä sitten: mikä firma voittaa ja miksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti