torstai 13. maaliskuuta 2014

UUSI HARRASTUS vol 1

Varsinaisen remontoinnin lisäksi olen saanut toisenkin uuden harrastuksen. Sen nimi on keittiön rakentaminen tyhjästä. Ensimmäiseksi on ollut pakko pysähtyä puretun keittiön raunioihin ja pohtia, mitä edes haluan. Joku tuttu kyllä vihjasi kauniisti, että eikö sinulle riittäisi hyvin mikroaaltouuni olohuoneen nurkkaan...
Lähtökohta oli siis umpiseinäinen pitkänmallinen keittiö (K pohjapiirroksessa), jonka kaapistot ovat suorassa rivissä molemmilla sivuilla. Päädyssä ikkunan ääressä ruokailutila (RP). Klassinen rivitalomalli, joka on nyt kuitenkin entinen, koska seinät olohuoneeseen sekä toiseen makuuhuoneeseen johtavaan käytävään on jo purettu (punaiset viivat). Käytävän leveä neljän kaapin seinusta (ympyröity vihreällä) tulee osaksi keittiön kaapistoja. Ovi Makuuhuone nro 2:een (sininen) tulee olemaan vähän kuin keskellä keittiötä, mutta kaikkea ei voi saada!

Oman makuutilani olemattomuus vaikuttaa keittiösuunnitelmaan. Tarkoituksenani on sulkea keittiön entinen ruokailutila eroon uudesta keittiöstä uudella seinällä (turkoosi katkoviiva) ja muodostaa siihen olohuoneen jatkona oleva pikkualkovi kuningataruniani varten. Ruokailu hoidetaan jatkossa olohuoneen puolella (oranssi laatikko). Keittiöstä tulee asunnon maantieteellinen keskipiste.

Uudessa keittiössä tulee olemaan kolme kokonaisuutta:
 1. Vanhalla seinällä oleva kaapisto
 2. Avatun seinän kohdalla oleva saareke
 3. Käytävällä oleva komeroseinä

En halua lähteä muuttamaan veden ja viemäröinnin paikkaa, joten ne hieman rajoittavat suunnitelmieni villeyttä. Myös ilmastointiputki liesituulettimelle pysyy entisessä kohdassaan. Nämä kaikki ovat saarekkeen puolella. Eli tiskipöydän, tiskikoneen ja hellan sijainti saarekkeessa on täten helposti ratkaistu.

Olen fiksoitunut ajatukseen mustasta keittiöstä. Oletan tummien pintojen olevan ei-niin-intohimoiselle-ja-aktiiviselle-siivoojalle käytännöllinen ratkaisu. Korkeakiiltoiset kaapinovet ovat ehdottomasti poissuljettu vaihtoehto. En halua edes kuvitella sitä sormen-, nenän-, kuonon- ja käpälänjälkien määrää, mikä niissä olisi ilahduttamassa ensimmäisen asuinviikon jälkeen.

Rosteri on mielestäni aikansa ohittanut ilmiö (vaikka en tosin pitänyt siitä trendiaikanansakaan), joten konevalinnat pitää suunnata johonkin toiseen suuntaan. Jääkaappi minulla on ennestään, Gorenjen punainen jenkkikaappi (kuva alla, lainattu gigantti.fi). Pakastimen, tiskikoneen ja hellan haluan integroida kaappien sisälle ihan siitä syystä, että halvemman hintaluokan kodinkoneet ovat harvoin kovin tyylikkäitä.


Yksi komeroseinän korkeista kaapeista saisi olla siivouskomero, tiskialtaan alla vetolaatikko roskille ja loput keittiön tilat omistan astioille ja ruoka-aineille. Haluan mahdollisimman toimivat kaappiratkaisut. Vaikka olen hieman boheemikko ja ajattelematon joissain asioissa, toisissa vannon loppuun asti käytännöllisyyden nimeen. Vuodesta -97, kun olin kesävaihdossa jenkkiperheessä, olen haaveillut apteekkarinkaapista (ajatelkaa, siellä oli kokonainen korkea apteekkarinkaappi täynnä muropaketteja!). Pakkomielteen omaisesti tungen sen siis jokaiseen suunnitelmaani. Kuten myös apteekkarin kääpiöversion, maustekaapin (kuva alla, lainattu kalustetukku.fi). Muita säilytyselementtejä suunnitelmissani vilahtelee vähän vaihtelevasti: laatikkoja, kaappeja, laatikkokaappeja ja kaappilaatikoita.

Näiden pohjaideoiden kanssa lähdin tutkimaan netin syövereitä ja tutustumaan keittiöfirmojen tarjontaan. Eihän sieltä mitään tolkkua saanut! Suurimmalla osalla toimittajista ei löydy netistä runkojen mittoja, saati sitten viitteitä hintatasosta. KVIKin suunnitteluohjelmaa en saanut edes ladattua koneelleni ja IKEAn ohjelmaa taas en osannut käyttää tyydyttävästi. Joten siitä alkoi maaseutumatkailua ja yksityisautoilua suosiva projekti nimeltä "Keittiötarjousten metsästys". Kerron prosessista ja keittiötarjousten saamisesta lisää myöhemmin!

8 kommenttia:

 1. Oikein hyviä ajatuksia sinulla. Nyt kun ruokapöytä ei tule ikkunan luo, suunnittele sinne oikeasti riittävä valaistus.

  Minkä kokoinen makuualkovisi on? Se innovoi minua todella paljon varsinkin kun siitä on ovi ulos.Minulle tulee siitä tilasta heti ideoita. Mihin ajattelit laittaa omat vaatekomerot? Tuollainen sohvasänky vetää hirveästi tavaraa http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50080315/. Sopisi selkä ikkunaan päin. Tuossa mallissa on oikeasti toimivat nuo laatikot. Tarvittaessa saa sitten levitettyäkin.

  Mä haluan suunnitella tuota alkovia! :D

  Laittaisin muuten tuohon keittiön ja alkovin väliseen seinään yläikkunan, mistä keittiöön pääsee luonnonvaloa, mutta ei näe alkoviin. Vai ne sun lasitiilet?

  VastaaPoista
 2. Joo lasitiiliä oon miettinyt ja ikkunaakin. En vaan ole vielä oikein ehtinyt prehtyä sen suunnitteluun. Mutta kun ehdin, laitan siitäkin sitten postausta ja voidaan jatkaa pohtimista!

  Vaatekomerot tulee eteiseen. Eteisessä on kaksi kaappia toisella puolella ja kolme toisella. Mahtuu hyvin.

  VastaaPoista
 3. Laita kuitenkin ne alkovin mitat, että saan leikkiä suunnittelijaa. :D Vähän rajoittaa, kun mulla ei ole hajuakaan sun huonekaluista. Tai siis, sun huonekalut eivät rajoita mun suunnitelmia!

  VastaaPoista
 4. Ikkuna antaa enemmän valoa ja voi olla aika korkeakin ilman, että makuuhuoneen tapahtumia pääsee kurkkimaan.

  VastaaPoista
 5. Vaikuttaa kyllä hyvin toimivalta suunnitelmalta!

  VastaaPoista
 6. Toimivuudesta on toki vaikea tässä vaiheessa sanoa, mutta se on ainakin vahvasti tavoitteena!

  Minna: alkovi on pieni ja huonekalut ovat sänky ja lehtiteline :D

  VastaaPoista
 7. Tuleeko astianpesukone? Suosittelen ehdottomasti sitä korostetusti. On niin paljon helpompaa.

  VastaaPoista
 8. Tulee toki! Vesijohdot on saarekkeen kohdalla, joten ei tule korostettua tiskikonetta. Jostain syystä en koe korotusta edes tärkeäksi, kun asunto on kuitenkin hyväkuntoisille ihmisille suunniteltu. Ja lapsethan ne tiskikoneen tyhjentää :P

  VastaaPoista