maanantai 24. helmikuuta 2014

Kiinteistövälitystä

Kävin katsomassa 50-luvun kerrostaloasuntoa kaupungin keskustassa. Puulattiat, takkavaraus ja huonekorkeus 3 metriä. Ei paha. Mutta kerrostalo.

Tutustuin 1800-luvun hirsitaloon toisen kylän keskustassa. Leveät lankkulattiat, avohirseinät. Tilaa ja avaruutta jumalattomasti. Ei paha. Mutta mitättömän pieni piha, liian lähellä työpaikkaani.

Tein tarjouksen uudesta pikkuruisesta Kastelli-talosta. Ei pinttymiä, ei kulumia. Valtavat ikkunat ja riittävästi tilaa. Oma piha puutarhaihmiselle. Tarjousta ei hyväksytty. Pankilla on valtaa.

Ostin talon kuntotarkastusehdolla. 1930-luvun Marianne-karkin näköinen puuhuvila ihanalla mäntytontilla. Pönttöuunit ja tilaa eläimille. Talon alapohja oli läpeensä mätä.

Tutustuin asuntoihin, tutustuin kiinteistövälittäjiin (oma ihmisrotunsa!). Ramppasin näytöissä ja selasin Etuovea enemmän kuin pappi Raamattuaan. Olen nähnyt kamalia asuntoja ja vielä kamalampia taloja, pilalle päästettyjä rakenteita ja ihmeellisiä hintaratkaisuja.

Tuntui jo siltä, että voisin luovuttaa ja muuttaa asuntovaunuun asumaan. En koskaan löytäisi paikkaa, jossa olisi henkeä minun tarpeisiini. En voinut kuvitellakaan viihtyväni 70-luvun kerrostalossa tai uudemmassakaan pakettiratkaisussa. Olen viimeiset vuoteni viettänyt Melukylämaisen romanttisessa ympäristössä ihanassa vanhassa puutalossa, jota ympäröi valtava puutarha. Siitä hain kai jonkin sortin plagiaattia.

Kunnes törmäsin seuraavaan kohteeseen:"Myynnissä mahdollisuuksien rivitaloasunto sinulle, joka haluat omakotitaloon. Lämmin ja rauhallinen ruskea-valkoinen värimaailma sinulle, joka vihaat konservatiivista sisustustyyliä. Moderneja isokukkaisia tapetteja sinulle, jonka mielestä ei ole olemassakaan kamalampia tapetteja kuin isokukkaiset modernit tapetit. Yksi huone liian vähän sinulle, joka kaipaat tilaa. Umpinainen ja pimeähkö asunto sinulle, joka rakastat valoa ja avoimuutta. Klähmäinen kylpyhuone sinulle, jota inhottaa pinttynyt lika. Hyvä sijainti keskellä eimitään. Taloyhtiö, jossa voit viettää eläkepäiväsi huoletta."

Iso piha ja....mahdollisuuksia? Ennen kaikkea realismia, jostain haaveista luopumista ja tässä nyt olen: edessä 77 neliön remontointi, estejuoksua ja vesihautoja. Maalilinja näkyvissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti